Ciasto marchewkowe

5 (5 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Przepyszne ciasto marchewkowe długo zachowujące świeżość, miękkie, mokre dzięki startej marchewce oraz odrobinie posiekanego ananasa. Delikatne, ale i chrupiące dzięki orzechom. Pełne smaku, mało skomplikowane, najlepsze w okresach jesienno- zimowych. Jest to ciasto, które piekę bardzo często!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto marchewkowe
    2/3 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanka cukru kryształu
    1/3 szklanka orzechów włoskich drobno siekanych
    1/3 szklanka ananasa z puszki (posiekany)
    1 szklanka marchwi startej na tarce o grubych okach
    1/3 szklanka oleju rzepakowego
    1 łyżeczka soya oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu
    3/4 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej
    1/4 łyżeczka sól
    2 jajka
    Krem pomarańczowy
    330 ml śmietanki kremówki 30-36%
    250 gram sera mascarpone
    4 łyżka cukru pudru
    1/2 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
    1/2 pomarańcza (starta skórka)
    1 opakowanie fixu do bitej śmietany
    cynamon do dekoracji
    kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
    orzechy włoskie do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasto marchewkowe Desery

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto marchewkowe
    Mąkę pszenna, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy przesiać do miski.
    Następnie dodać resztę składników, dokładnie wymieszać mikserem.
    Ciasto wylać do tortownicy o średnicy około 25-30 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
    Blat marchewkowy piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    Upiec kolejne blaty ciasta marchewkowego w ten sam sposób wg potrzeb.
    Krem pomarańczowy
    Śmietanę kremówkę miksujemy ubijając na sztywno z cukrem pudrem i fix-em.
    Dodajemy ekstrakt pomarańczowy i ser mascarpone, mieszamy.
    Przekładamy ostudzone blaty ciasta marchewkowego kremem.
    Wierzch dekorujemy orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką pomarańczową, natomiast boki posypujemy cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować