Ciasto marchewkowe

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Jesienne ciasto, idealne na poprawę humoru przy tak brzydkiej pogodzie :)

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 5 jaj
    3 szklanki mąki
    1 szklanka oleju
    3/4 szklanki cukru
    5-6 marchewek
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka przyprawy do piernika
    kilka kropel olejku waniliowego
    masa:
    250 gram serka mascarpone
    3/4 kostki masła
    4 łyżki cukru pudru

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o niedużych oczkach. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, olej, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. Na końcu dodać marchewkę i olejek. Dokładnie wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wylać do niej ciasto i piec 50 minut w 180 st. C. Masło ukręcić mikserem z serkiem mascarpone i dodać cukier. Po ostudzeniu ciasto przekroić na pół, przełożyć masą, wierzch można też ozdobić odrobiną masy albo cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy