CIASTO MARCHEWKOWE

4.5 (144 ocen)

  • 60 min

Wilgotne i smaczne ciasto marchewkowe o delikatnym smaku z wyczuwalną"nutką" cynamonu.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki :
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    ok. 1 szklanki mleka
    3 marchewki
    2 jajka
    2 łyżki kakao
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka rodzynek

    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO MARCHEWKOWE 1. Białka ubić z cukrem na gęstą masę ( ale nie na sztywną pianę),
    dodać żółtka i wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Wlać olej, a następnie po woli mleko i przez cały czas ucierać. Wsypać
    kakao, cynamon i rodzynki. Na koniec dodać startą na grubych oczkach
    marchewkę. Dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do blaszki wysmarowanej
    tłuszczem i posypanej bułką tartą o wym. 35 cm x 25 cm. Wstawić do
    nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200 st. około 40 minut. Po ostudzeniu
    ciasto dowolnie udekorować cukrem pudrem.

Porady

Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dolać jeszcze olej lub mleko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować