Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i zabieramy się za ciasto
Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym przez około 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej-ciasto podczas mieszania wchłonie cały .Ciągle ubijając ,stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy marchewkę i orzechy i mieszamy ostatni raz. .Formę (najlepiej tortownicę o średnicy 26 cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je około 45-55 min(najlepiej sprawdzić patyczkiem)
Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem lub polewą
Masło ucieramy za pomocą miksera lub ręcznie. Dodajemy po łyżeczce serka aż do wykończenia ,Dosładzamy miodem lub ewentualnie cukrem pudrem
Masą smarujemy wierzch zimnego ciasta i schładzamy w lodówce
Porady
Ciocia Krysia mówiła że to ciasto zawsze się udaje jest to poprostu pewniak
Komentarze