Ciasto marchewkowe

0 (0 ocen)

No i powstała piękna marchewka. Ciasto, które robiłam po raz pierwszy. Kojarzy mi się z piękną jesienią. Dla wszystkich było dużym zaskoczeniem.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    20 dag cukru
    65 dag mąki pszennej
    250 ml oleju
    3 marchewki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    2 łyżeczki cynamonu
    Masa budyniowa :
    1 opakowanie budyniu waniliowego 40g
    5 łyżek cukru
    500 ml mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    250 g margaryny (u mnie Kasia)
    1 łyżeczka kakao
    Masa lukrowa do obłożenia:
    0,5 kostki margaryny PALMY
    0,5 szklanki wody
    1 szklanka mąki pszennej
    60 dag cukru pudru
    Aromat pomarańczowy
    Pomarańczowy barwnik
    Zielony barwnik
    Foremka 12x23 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-168buqv 1. Ciasto:
    Jajka ubijamy na puszysta masę z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do jajek. Wlewamy olej. Cały czas miksując dosypujemy cynamon, sodę i gałkę muszkatołową. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180*C przez 50 minut.
  • image-1dyuq8e 2. Po upieczeniu studzimy. Ścinamy górę ciasta, wycinamy kształt marchewki i kroimy ciasto na trzy płaty. Przekładamy kremem budyniowym i obkładamy ciasto przygotowaną masą cukrową.
  • image-21s9y5t 3. Krem budyniowy:
    W 200 ml mleka rozrabiamy budyń oraz mąkę pszenną. Pozostałą część wlewamy do garnka i gotujemy z cukrem. Gdy mleko wrze dolewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Studzimy. Mikserem ucieramy margarynę, stopniowo dodajemy po jednej łyżce budyniu. Pod koniec dodajemy kakao. Miksujemy tak długo aż powstanie puszysty krem.
    Ważne! Margaryna musi mieć temperaturę pokojową dlatego dobrze jest wcześniej wyjąć je z lodówki.
  • image-0ia7guw 4. Lukier plastyczny do obłożenia:
    W garnku rozpuszczamy margarynę z wodą. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Musi powstać gładka masa. Studzimy, przekładamy na stolnicę i stopniowo dosypujemy cukier puder i kilka kropel aromatu. Zagniatamy do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Masę zabarwiłam w większości zabarwiłam na pomarańczowy kolor, odrobinę zabarwiłam na zielono.

Porady

Uwagi: Do ciasta wykorzystałam 1/3 kremu budyniowego i połowę lukru plastycznego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lukier plastyczny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować