Ciasto marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciasto z nutką pigwówki ;)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 marchewki
    4 jajka
    1 szklanka cukru trzcinowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2,5 łyżki mąki pszennej
    100 ml oleju
    30 ml nalewki z pigwy (pigwówka)
    2 łyżeczki sody
    15 g rodzynek
    20 g płatków migdałowych
    20 g orzechów
    15 g skórki pomarańczy
    5 g masła
    Przyprawa do piernika (opakowanie)
    Łyżeczka kardamonu
    cukier - puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Alkohole Nalewki

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew zetrzeć na drobnych oczkach.
    Do drugiej miski: jajka, cukier przyprawa do piernika, kardamon. Miksujemy.
    Dodać dwie mąki i połączyć z marchewką.
    Następnie dodać pigwówkę, sodę, rodzynki, płatki migdałowe, orzechy posiekane i skórkę pomarańczy. Miksujemy.
    Keksówkę smarujemy masłem i przelewamy ciasto.
    Piec 40 minut, w temperaturze 180 st.C

Porady

Po wystygnięciu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Marchewka Nalewka Pigwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować