Ciasto mocno owocowe, takie jakie lubimy najbardziej :)
Składniki:
na blaszkę tortową - kwadrat 28/28 cm
biszkopt:
7 jaj + 7 łyżek cukru zwykłego + łyżeczka cukru z wanilią
7 łyżek przesianej mąki tortowej + łyżeczka z małym czubkiem proszku do pieczenia
przekłady owocowe: puszka brzoskwiń (owoce 500 g) + galaretka brzoskwiniowa + dodatkowo 1 łyżeczka żelatyny
400 g wiśni ze słoika (u mnie własna frużelina) lub mrożonych + galaretka wisniowa
masa - krem z kaszy manny:
1/2 litra mleka + 125 g kaszy manny + 125 g cukru + 200 g miękkiego masła + 250 g serka mascarpone
skórka otarta z cytryny + 3 łyżki soku z niej
dodatkowo:
- poncz do nasączenia:
syrop z puszki brzoskwiń + sok z cytryny + ok. 150 ml. wody + cukier do smaku
- 500 ml. śmietanki kremówki 36 % + 2 łyżki cukru pudru + 2 śmietanfixy (w okresie letnim)
- wiórki kokosowe do obsypania boków
- ew. dla ozdoby srebrne perełki na wierzch
Ciasto "maniana" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najlepiej dzień wczesniej upiec biszkopt:
Zrobić pianę z białek jaj, dodawać po kolei cukier i cukier z wanilią, jak piana będzie sztywna po jednym żółtku i cały czas miksować.
Na koniec po jednej łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
Gotowy i ostudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty.
2.Na gotujące mleko wsypać pomału kaszę mannę, gotować aż zgęstnieje ok. 6 - 8 minut, pod koniec wsypać cukier, wymieszać i wstawić do całkowitego ostudzenia.
Aby na kaszce nie powstał kożuch przykryć powierzchnię wilgotną sciereczką.
Masło utrzeć na gładką masę, dodawać po łyżce wystudzonej kaszki i cały czas ucierać, na koniec dodać mascarpone, sok z cytryny i otartą z niej skórkę.
Brzoskwinie z puszki odsączyć, dokładnie zblendować, dodając tężejącą galaretkę z dodatkową żelatyną, rozpuszczoną w 100 ml. gorącej wody.
Wiśnie wyjąć ze słoika, dodać jak poprzednio do brzoskwiń rozprowadzoną masę żelująca z galaretki i dodatkowej żelatyny, odstawić do ostygnięcia.
Smietanę kremówkę wcześniej dobrze schłodzoną ubić na sztywno z cukrem pudrem, jeżeli chcemy mieć bardziej sztywną dodać 2 śmietanfixy.
Syrop z brzoskwiń połączyć z wodą, sokiem z cytryny i cukrem.
3.Spodnią warstwę biszkoptu nasączyć , przełożyć połową kremu grysikowego, na to rozprowadzić mus brzoskwiniowy, położyć drugą warstwę biszkoptu, lekko docisnąć, znowu nasączyć.
Jak poncz wsiąknie, położyć pozostałą częsć kremu, rozsmarować równomiernie.
W odstępie 4 -5 cm od brzegu ciasta na srodkowej częsci wyłożyć wisnie z galaretką.
Komentarze