Ciasto "Maniana"

0 (0 ocen)

Ciasto mocno owocowe, takie jakie lubimy najbardziej :)

Składniki:

  • na blaszkę tortową - kwadrat 28/28 cm
    biszkopt:
    7 jaj + 7 łyżek cukru zwykłego + łyżeczka cukru z wanilią
    7 łyżek przesianej mąki tortowej + łyżeczka z małym czubkiem proszku do pieczenia
    przekłady owocowe: puszka brzoskwiń (owoce 500 g) + galaretka brzoskwiniowa + dodatkowo 1 łyżeczka żelatyny
    400 g wiśni ze słoika (u mnie własna frużelina) lub mrożonych + galaretka wisniowa
    masa - krem z kaszy manny:
    1/2 litra mleka + 125 g kaszy manny + 125 g cukru + 200 g miękkiego masła + 250 g serka mascarpone
    skórka otarta z cytryny + 3 łyżki soku z niej
    dodatkowo:
    - poncz do nasączenia:
    syrop z puszki brzoskwiń + sok z cytryny + ok. 150 ml. wody + cukier do smaku
    - 500 ml. śmietanki kremówki 36 % + 2 łyżki cukru pudru + 2 śmietanfixy (w okresie letnim)
    - wiórki kokosowe do obsypania boków
    - ew. dla ozdoby srebrne perełki na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto "maniana" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0avx8ad 1. Najlepiej dzień wczesniej upiec biszkopt:
    Zrobić pianę z białek jaj, dodawać po kolei cukier i cukier z wanilią, jak piana będzie sztywna po jednym żółtku i cały czas miksować.
    Na koniec po jednej łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.

    Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 50 minut w 180 stopniach.

    Gotowy i ostudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty.
  • image-2acf3nd 2. Na gotujące mleko wsypać pomału kaszę mannę, gotować aż zgęstnieje ok. 6 - 8 minut, pod koniec wsypać cukier, wymieszać i wstawić do całkowitego ostudzenia.
    Aby na kaszce nie powstał kożuch przykryć powierzchnię wilgotną sciereczką.

    Masło utrzeć na gładką masę, dodawać po łyżce wystudzonej kaszki i cały czas ucierać, na koniec dodać mascarpone, sok z cytryny i otartą z niej skórkę.


    Brzoskwinie z puszki odsączyć, dokładnie zblendować, dodając tężejącą galaretkę z dodatkową żelatyną, rozpuszczoną w 100 ml. gorącej wody.

    Wiśnie wyjąć ze słoika, dodać jak poprzednio do brzoskwiń rozprowadzoną masę żelująca z galaretki i dodatkowej żelatyny, odstawić do ostygnięcia.

    Smietanę kremówkę wcześniej dobrze schłodzoną ubić na sztywno z cukrem pudrem, jeżeli chcemy mieć bardziej sztywną dodać 2 śmietanfixy.

    Syrop z brzoskwiń połączyć z wodą, sokiem z cytryny i cukrem.
  • image-2adv8tj 3. Spodnią warstwę biszkoptu nasączyć , przełożyć połową kremu grysikowego, na to rozprowadzić mus brzoskwiniowy, położyć drugą warstwę biszkoptu, lekko docisnąć, znowu nasączyć.

    Jak poncz wsiąknie, położyć pozostałą częsć kremu, rozsmarować równomiernie.
    W odstępie 4 -5 cm od brzegu ciasta na srodkowej częsci wyłożyć wisnie z galaretką.

    Brzegi ciasta obficie naszprycować bitą smietaną, boki obsypać wiórkami kokosowymi.

Porady

Mus brzoskwiniowy można zastąpić innym zrobionym z sezonowych owoców,pyszny jest z truskawek, malin czy jagód.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować