CIASTO MANDARYNKOWO-POMARAŃCZOWE ZE ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dawno temu, kiedy zaczynałam blogować, pracowałam w sklepie odzieżowym.

Pamiętam, jak sąsiadka poprosiła mnie o przygotowanie na jej imieniny 2 ciast do poczęstowania w pracy.

Przygotowałam taką szarlotkę królewską z pianą oraz ciasto mandarynkowe.

Oba zrobiły furorę, a ja jeszcze kilkukrotnie później przygotowałam ten przepis.

Nigdy jednak nie było okazji go spisać.

Aż do teraz!

Mam dla Was przepis na fantastyczne, orzeźwiające ciasto mandarynkowe z pianką, na biszkopcie.

Łatwe do zrobienia!

Szybkie!

Pyszne!

Koniecznie spróbujcie!

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 24x28 )

    BISZKOPT:

    * jajko L – 5 szt

    * cukier do wypieków – 140 g

    * mąka pszenna –  90 g

    * mąka ziemniaczana – 35 g

    MASA POMARAŃCZOWA:

    * mandarynki w syropie - 2 puszki po 300 g

    * sok pomarańczowy - 500 ml

    * budyń śmietankowy - 80 g

    PIANKA ŚMIETANKOWA:

    śmietana 36% - 600 ml

    * żelatyna - 3 łyżeczki

    * cukier puder - 4 łyżki

    DODATKOWO:

    * herbatniki kakaowe - 50 g

    * herbatniki maślane - 50 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pianka

Ciasto mandarynkowo-pomarańczowe ze śmietankową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:

    Nagrzewamy piekarnik na 170C bez termoobiegu.

    Białka ubijamy na puch, pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier ( każdą kolejną łyżkę dodajemy dopiero wtedy, kiedy poprzednia się rozpuści ).

    Dodajemy po jednym żółtku ( cały czas ucieramy ).

    Wsypujemy przesiane mąki w 2 partiach i delikatnie szpatułką mieszamy masę podnosząc od spodu ( robimy to jak najkrócej! ).

    Przekładamy na blachę. Pieczemy do suchego patyczka ( ok. 20-25 minut ).

    Studzimy.

    MASA POMARAŃCZOWA:

    Mandarynki odsączamy, układamy na biszkopcie.

    Do syropu z mandarynek wlewamy 250 ml soku pomarańczowego, gotujemy.

    Pozostały sok mieszamy z budyniem, wlewamy na gotujący się sok i na wolnym ogniu, cały czas mieszają gotujemy budyń.

    Gorący wyciągamy na ciasto z mandarynkami, wygładzamy, studzimy w lodówce.

    PIANKA ŚMIETANKOWA:

    Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml, wody, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy.

    Zimną śmietanę ubijamy, dodając pod koniec cukier puder.

    Na sam koniec wlewamy żelatynę hartujac wcześniej z niewielką ilością śmietany.

    Dokładnie mieszamy, wyciągamy na schłodzony budyń.

    Wygładzamy, układamy naprzemiennie herbatniki.

    Chowamy na Noc do lodówki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mandarynki Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować