Ciasto mandarynkowe z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać cukier margarynę ,żółtka, startą skórkę z cytryny zagnieść ciasto włożyć do lodówki aż się ugotuje nadzienie
2.nadzienie
- Dynię zetrzeć na dużych oczkach Włożyć na dużą patelnię zasypać cukrem smażyć aż się zredukuje sok
- Dodać kwasek cytrynowy sok z cytryny
- W pół szklanki wody rozrobić budyń wlać na dynię cały czas mieszać aż zgęstnieje i się zagotuje
- Na koniec wsypać galaretkę dobrze wymieszać
3.- Połowę ciasta wyłożyć na posmarowaną blachę i wyłożoną papierem do pieczenia
- Na ciasto dać budyń z dyni
4.Piana
- Z białek ubić pianę dodać stopniowo cukier cały czas ubijać Dodać budyń i olej na przemian pianę wyłożyć na budyń z dyni
- Na pianę położyć cząsteczki obranych ze skórki mandarynek
- Na górą poskubać drugą część ciasta Piec w piekarniku 180 stopni 60 minut
Komentarze