Ciasto mandarynka ze śmietaną i kokosem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dość szybkie i bardzo smaczne ciasto z lekką cytrusową nutą

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki cukru pudru
    1 szklanka oleju
    1 szklanka soku z mandarynek z puszki
    4 małe puszki mandarynek
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Posypka kokosowa:
    2 szklanki wiórków kokosowych
    1 szklanka cukru kryształu
    1 opakowanie cukru waniliowego
    Bita śmietana:
    1 l śmietany kremówki
    5 łyżek cukru pudru
    3 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szkalnki wody
    1 tabliczka czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto mandarynka ze śmietaną i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy olej, sok, mąkę, proszek do pieczenia, na końcu delikatnie dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto wykłądamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy odsączone mandarynki. Wszystkie skłądniki posypki mieszamy razem i wykładamy na mandarynki. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatynę. Masę wykładamy na wystudzone ciasto z mandarynkami. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy wierzch ciasta. Odsatwiamy do chłodu najlepiej do następnego dnia.

Porady

do ciasta możemy tez użyć ananasa lub brzoskwini z puszki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować