Lekkie,kremowe,a schłodzone pyszne,idealne ciasto na upalne dni .
1 godz. 30 min
Składniki:
Foremka 24x24 cm
na spód ciasta:
100 g podłużnych biszkoptów
na malinowy puch:
500 g twarogu sernikowego(u mnie z wiaderka)
3 łyżki cukru pudru
2 śnieżki(bita śmietana)
1 szklanka mleka
2 galaretki malinowe
400 ml wrzącej wody
300 g malin(u mnie żółte i czerwone)
na piankę czekoladową:
500 ml śmietany 30%
100 g białej czekolady
ponadto:
różowe beziki
2.Galaretki rozpuścić we wrzątku,odstawić do przestudzenia.
Do miski wsypać śnieżki,zalać mlekiem i ubijać kilka minut do uzyskania gęstej puszystej masy.
Następnie dodać do niej cukier puder oraz twaróg sernikowy,krótko zmiksować do połączenia składników.
Na końcu ciągle miksując wlewać cienkim strumykiem zimną galaretkę,aż składniki się połączą na końcu dodać maliny i delikatnie wymieszać łyżką.
Gotową masę wylać na poukładane biszkopty,schłodzić w lodówce.
3.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(czyli połamać na mniejsze kawałki włożyć do miseczki i położyć na garnku z gotującą się wodą),przestudzić. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno,dodać przestudzoną,ale płynną jeszcze czekoladę,zmiksować krótko do połączenia składników,piankę wyłożyć na ciasto,wyrównać,na wierzchu ciasta poukładać beziki.
Komentarze