Ciasto Malinowy puszek

4.5 (153 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Lekkie,kremowe,a schłodzone pyszne,idealne ciasto na upalne dni .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Foremka 24x24 cm
    na spód ciasta:
    100 g podłużnych biszkoptów
    na malinowy puch:
    500 g twarogu sernikowego(u mnie z wiaderka)
    3 łyżki cukru pudru
    2 śnieżki(bita śmietana)
    1 szklanka mleka
    2 galaretki malinowe
    400 ml wrzącej wody
    300 g malin(u mnie żółte i czerwone)
    na piankę czekoladową:
    500 ml śmietany 30%
    100 g białej czekolady
    ponadto:
    różowe beziki

Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto malinowy puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową,na dnie poukładać biszkopty.
  • 2. Galaretki rozpuścić we wrzątku,odstawić do przestudzenia.
    Do miski wsypać śnieżki,zalać mlekiem i ubijać kilka minut do uzyskania gęstej puszystej masy.
    Następnie dodać do niej cukier puder oraz twaróg sernikowy,krótko zmiksować do połączenia składników.
    Na końcu ciągle miksując wlewać cienkim strumykiem zimną galaretkę,aż składniki się połączą na końcu dodać maliny i delikatnie wymieszać łyżką.
    Gotową masę wylać na poukładane biszkopty,schłodzić w lodówce.
  • 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(czyli połamać na mniejsze kawałki włożyć do miseczki i położyć na garnku z gotującą się wodą),przestudzić. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno,dodać przestudzoną,ale płynną jeszcze czekoladę,zmiksować krótko do połączenia składników,piankę wyłożyć na ciasto,wyrównać,na wierzchu ciasta poukładać beziki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować