Ciasto Malinowy obłoczek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zapraszam na pyszne ciasto bez pieczenia.Maliny możemy zastąpić innymi owocami oraz pasującymi smakowo galaretkami.W ten sposób można uzyskać różne ciasta bazując na jednym przepisie.Polecam jednak wersję z malinami bo teraz to najlepsze owoce sezonowe.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 100 g podłużnych biszkoptów
    1 szkl malin świeżych lub mrożonych
    2 łyżki cukru
    1 łyżka żelatyny
    330 ml śmietanki 30% schłodzonej
    2 galaretki malinowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto malinowy obłoczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej galaretki: jedną w 0,5 l wody a drugą w 3/4 szkl gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia.Maliny myjemy,blendujemy i przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek.Przetarte maliny przekładamy do garnka,dodajemy cukier i zagotowujemy.Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia,zdejmujemy z gazu i lekko studzimy.W tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy warstwę biszkoptów.Na to delikatnie przekładamy masę malinową,wyrównujemy i wstawiamy ciasto do lodówki do stężenia masy(ok. 30 min).Potem ubijamy śmietankę na sztywno i powoli wlewamy do niej galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody.Delikatnie miksujemy i gdy zacznie tężeć to przelewamy masę śmietanową na ciasto.Wstawiamy ciasto do lodówki.Gdy masa śmietanowa stężeje,polewamy tężejącą galaretką rozmieszamą w 0,5 l wody.Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin

Porady

blaszka 24x24

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować