Ciasto malinowe z pianką i bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkoptu :
Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Przygotowanie :
Ostudzony biszkopt posmaruj konfiturą.
3.Galaretki rozpuść w 3 szklankach gorącej wody. Pozostaw to ostygnięcia aż galaretka zacznie tężeć. Przelej na biszkopt i włóż do lodówki na 1 godzinę.
4.
Maliny dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklance gorącej wody. Śmietankę wraz z cukrem pudrem ubij na sztywno. Wlej lekkim strumieniem maliny oraz żelatynę. Dodaj pokruszone bezy i delikatnie wymieszaj.
5.
Masę śmietankowo-malinową przełóż na galaretkę i ponownie włóż do lodówki na 3-4 godziny.
Komentarze