Ciasto malinowa pianka

0 (0 ocen)

Delikatne ciasto z malinową pianką.

Składniki:

  • Składniki biszkopt : ( 30cm x 24 cm)

    7 jajek L,
    1 kopiasta szklanka mąki,
    1/4 szklanka mąki ziemniaczanej,
    3/4 szklanki cukru,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia.



    Składniki ser :

    700g serka waniliowego homogenizowanego (w temperaturze pokojowej),
    3 łyżki żelatyny,
    1 opakowanie galaretki truskawkowej,
    300gmalin ( użyłam mrożonych ).

    Składniki dodatkowe :

    brzoskwinie z puszki,
    galaretka cytrynowa.

Ciasto malinowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto malinowa pianka 1. Przygotowanie biszkoptu :

    Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Przygotowanie cista :

    Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wody, ostudź. Maliny zmiksuj i przetrzyj przez sito. Połącz z serem. Lekkim strumieniem wlej żelatynę do serka, cały czas miksując. Biszkopt przekrój na pół. Ser przelej do formy z wcześniej przygotowanym biszkoptem na dnie blaszki. ( Zostaw 3-4 łyżki masy serowej na górę biszkoptu). Ułóż górną część biszkoptu na masie serowo-malinowej. Górę posmaruj resztą masy.
  • 3.

    Przygotowanie ciasta :

    Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw. Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na górze ciasta i zalej tężejącą galaretką. Całość włóż do lodówki na 2-3 godziny.

Komentarze

Podobne przepisy