Ciasto "Makowy cudaczek"

5 (163 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 6 osób

Makowy biszkopt z masą serowo - kajmakową i galaretką z malinowego przecieru w wersji dla dorosłych :)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • forma o wymiarach 24cm x 24cm

    biszkopt makowy:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru (ok. 100 g)
    1 szklanka suchego mielonego maku (ok. 80 g)
    1/3 szklanki mąki pszennej (ok. 50 g)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    poncz:
    1/2 szklanki herbaty
    1 plaska łyżeczka cukru
    1-2 łyżki spirytusu (można pominąć)

    masa serowo - kajmakowa
    200 g miękkiego masła
    250 g serka mascarpone
    250 g masy kajmakowej (krówkowej)

    galaretka z przecieru malinowego:
    200 ml domowego przecieru malinowego
    100 ml domowej nalewki malinowej
    200 ml wody
    3 łyżeczki żelatyny
    ew. 3 łyżeczki cukru

    do dekoracji:
    bita śmietana
    świeże maliny
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto "makowy cudaczek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier nadal ubijając, następnie dodajemy żółtka, ubijamy. Do piany dodajemy suchy mak i mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Dno formy o wymiarach 24cm x 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wkładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 20 minut (grzanie góra - dół). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wyjmujemy z formy.
  • 2. Z podanych składników przygotowujemy poncz i nasączamy nim biszkopt.
  • 3. Masa: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy serek, a następnie masę kajmakową. cały czas ucierając. Gotową masę wykładamy na biszkopt i wyrównujemy powierzchnię.
  • 4. Galaretka: żelatynę mieszamy z wodą i odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż całkowicie się rozpuści, i łączymy z przecierem i nalewką. Jeśli potrzeba dodajemy cukier. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wykładamy ją na warstwę masy. Wstawiamy do lodówki. Ciasto najlepiej przygotowywać w formie z rozpinaną obręczą.
  • 5. Przed podaniem porcje ciasta możemy ozdobić odrobiną bitej śmietany i świeżymi malinami, ale i bez dekoracji ciasto jest wyśmienite.

Porady

Przecier malinowy robiłam według tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowy-przecier-malinowy-4, a domową nalewkę malinową według tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/nalewka-malinowa-37. Domową nalewkę można zastąpić kupnym likierem malinowym lub, w wersji bezalkoholowej, sokiem malinowym. Jeżeli nie dysponujemy przecierem malinowym, można go zastąpić sokiem malinowym albo wykorzystać gotową galaretkę malinową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować