PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Ciasto makowo-kokosowe z krememhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0002/16/f5b98bbec1765706a2dc57393579fb2a33055969.jpeg20481536http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-makowo-kokosowe-z-kremem
Ciasto:
6 jaj wiejskich
1 szklanka drobnego cukru
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki oleju słonecznikowego
2 łyzeczki proszku do pieczenia-płaskie
1/2 szklanki suchego maku
1/2 szklanki wiórek kokosowych białych
1 łyżka ciemnego kakao
Masa:
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka
1/2 szklanki cukru pudru
250 g margaryny lub masła
50 ml czystej wódki
Dodatkowo:
300 g dowolnego dżemu- ja użyłam z truskawki domowej roboty
1 opakowanie polewy czekoladowej
garść bakalii zmielonych-orzechów włoskich,migdałów
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto makowo-kokosowe z kremem
1.
Ciasto: Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujac pod koniec cukier puder,następnie dodajemy żółtka i mieszamy,potem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej,delikatnie miksujemy aby piana nie opadła i tak przygotowane ciasto dzielimy na trzy równe częsci.
Do jednej dodajemy mak,do drugiej wiórka a trzeciej kakao mieszamy. Wylewamy ciasto na wyłożonej pergaminem dużej blachy najpierw częsć z wiórkami potem z kakao a na końcu z makiem. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temp 180*c.Po wyjęciu zimne ciasto przekrawamy nożem wzdłuż na połowę .
2.
Masa: Mleko zagotować -pół szklanki zostawić i rozpuścić budyń wlać na gotujące się mleko i ugotować,ostudzić . Margarynę utrzeć na puch z cukrem pudrem,dodawać powoli po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając pod koniec wlać wódkę i wymieszać.
3.
Przełożenie: Przekrojony blat ciasta smarujemy dżemem nakładamy 3/4 masy budyniowej i przykrywamy drugim płatem ciasta,smarujemy reszta kremu posypujemy zmielonymi bakaliami i robimy kleksy z polewy czekoladowej. Schłodzić ciasto w lodówce
Komentarze