Ciasto makowo-kokosowe z kremem

4.99 (161 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciekawe i wyraziste w smaku ciasto przekładane masą kremową z procentami.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jaj wiejskich
    1 szklanka drobnego cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki oleju słonecznikowego
    2 łyzeczki proszku do pieczenia-płaskie
    1/2 szklanki suchego maku
    1/2 szklanki wiórek kokosowych białych
    1 łyżka ciemnego kakao
    Masa:
    2 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka
    1/2 szklanki cukru pudru
    250 g margaryny lub masła
    50 ml czystej wódki
    Dodatkowo:
    300 g dowolnego dżemu- ja użyłam z truskawki domowej roboty
    1 opakowanie polewy czekoladowej
    garść bakalii zmielonych-orzechów włoskich,migdałów
Wystaw ocenę:

4.99 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto makowo-kokosowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto przed pieczeniem 1. Ciasto: Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujac pod koniec cukier puder,następnie dodajemy żółtka i mieszamy,potem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej,delikatnie miksujemy aby piana nie opadła i tak przygotowane ciasto dzielimy na trzy równe częsci.
    Do jednej dodajemy mak,do drugiej wiórka a trzeciej kakao mieszamy. Wylewamy ciasto na wyłożonej pergaminem dużej blachy najpierw częsć z wiórkami potem z kakao a na końcu z makiem. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temp 180*c.Po wyjęciu zimne ciasto przekrawamy nożem wzdłuż na połowę .
  • przekrojone blaty 2. Masa: Mleko zagotować -pół szklanki zostawić i rozpuścić budyń wlać na gotujące się mleko i ugotować,ostudzić . Margarynę utrzeć na puch z cukrem pudrem,dodawać powoli po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając pod koniec wlać wódkę i wymieszać.
  • przełożenie ciasta 3. Przełożenie: Przekrojony blat ciasta smarujemy dżemem nakładamy 3/4 masy budyniowej i przykrywamy drugim płatem ciasta,smarujemy reszta kremu posypujemy zmielonymi bakaliami i robimy kleksy z polewy czekoladowej. Schłodzić ciasto w lodówce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować