Ciasto makowo-jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • -5 jabłek
    -10 dag cukru
    -5 dag masła
    -4 jajka
    -3/4 puszki maku
    -4 łyżki kaszki manny
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -aromat migdałowy

Ciasto makowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane jabłka trzemy na grubej tarce. Ucieramy cukier z masłem dodając stopniowo żółtka z jajek. Gdy masa jest puszysta dodajemy mak, kaszkę mannę, proszek do pieczenia, aromat migdałowy i utarte jabłka. Z białek oraz szczypty soli ubijamy na szytwno pianę i dodajemy ją do masy. Wlewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.

Komentarze

Podobne przepisy