Ciasto makowe ze smażonymi śliwkami pod śmietanką

  • wyświetlono: 690 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Mój kolejny pomysł, który wpadł mi do głowy podczas wędrówek po szufladach zamrażarki. Porcje zamrożonego, uprzednio sparzonego i zmielonego maku, wielka ilość śliwek węgierek, a w lodówce śmietana 30%. I powstało coś naprawdę fajnego w smaku. Bardzo polecam to ciasto!!!!

juchab
  • 40min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto makowe:
6 jajek
150g cukru pudru
400g sparzonego i zmielonego maku
1 łyżka kawy
2 łyżki mąki
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śliwkowa:
1000g śliwek (mogą być mrożone)
4 – 5 łyżek cukru
2 galaretki wiśniowe
1 budyń waniliowy
szczypta cynamonu
1 szklanka wody

Masa śmietanowo – kokosowa:
330 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
6 łyżek kokosu
2 łyżki ekstraktu waniliowego

Masa śmietanowo - cytrynowa:
330ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto makowe ze smażonymi śliwkami pod śmietanką

  • 1. Ciasto makowe: Mak sparzyć i zmielić w maszynce dwukrotnie. Mak, kawę, mąki, proszek, wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, zmniejszyć obroty miksera i dodawać pozostałe składniki. Na koniec delikatnie mieszając łyżką, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Upiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 30 minut, formie pokrytej papierem do pieczenia. Po wbiciu patyczka ma on być suchy. Przekroić na dwie części.
  • 2.
    Masa śliwkowa: Śliwki rozmrozić, za pomocą blendera zrobić z nich mus, gotować na małym ogniu ok. 5 minut, do odparowania części płynu. Należy dość często mieszać. Po tym czasie dodać galaretki w proszku, gdy się rozpuszczą, wlać rozrobiony w wodzie budyń. Zagotować wszystko razem, dosłodzić do smaku i posypać cynamonem. Gorącą masę przełożyć na pierwszą część ciasta ostudzić.
  • 3. Masa śmietanowo – kokosowa: Żelatynę namoczyć 2 łyżkach zimnej wody, następnie wlać ¼ szklanki wrzącej wody i dokładnie ją rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder, kokos i ekstrakt. Na koniec wlać chłodną żelatynę. Dokładnie zmiksować. Przełożyć na zimne śliwki, nałożyć ciasto makowe.
  • 4. Masa śmietanowo - cytrynowa: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec miksując na wolniejszych obrotach dodać lekko tężejącą galaretkę. Krótko zmiksować. Przełożyć na ciasto makowe, dowolnie udekorować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaŚliwkimakśmietanaciasta z krememciasta z owocami ciasta z makie

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto jagody ze śmietanką bez śmietanki

Dodane przez: dorota w

Ciasto jagody ze śmietanką bez śmietanki

Uwielbiam jeść jagody z cukrem...

Szybkie ciasto ze śliwkami

Dodane przez: AnetaJ

Szybkie ciasto ze śliwkami

Smaczne, proste i szybkie ciasto,...

Ciasto ze śliwkami

Dodane przez: BlackOrchid90

Ciasto ze śliwkami

Ciasto przygotowuje się bardzo...

Maślane ciasto ze śliwkami

Dodane przez: 2milutka

Maślane ciasto ze śliwkami

Śliwki to pełnia lata, kuszą soczystym...

Izaura makowo - serowa pod wiśniami

Dodane przez: juchab

Ciasto Izaura makowo - serowa pod wiśniami

Bardzo lubię ciasta z makiem, są...

Kruche ze śliwkami

Dodane przez: Natalia Ch 1987

Kruche ciasto ze śliwkami pod wiśniową pianką

Ciasto kruche ze śliwkami. Szybkie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE