REKLAMA

Ciasto makowe z kremem orzechowym

wyświetlono: 433 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Makowiec w nieco innym wydaniu, z kremem orzechowym smakuje wyśmienicie.

opublikowany: 15.01.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz. 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Poncz:
    3/4 szklanki wody
    3 łyżki soku z cytryny

    masa makowa:
    500 g suchego maku
    mleko do zalania maku
    100 g masła
    100 g miodu
    200 g cukru
    100 g rodzynek
    100 g orzechów włoskich
    100 g skórki pomarańczowej
    skórka starta z 1/2 pomarańczy
    sok z 1 cytryny

    masa orzechowa
    25 dag orzechów włoskich
    szklanka mleka
    15 dag cukru pudru
    3 żółtka
    kieliszek wódki( opcjonalnie)
    250 g masła
    oraz
    50 g gorzkiej czekolady
    3 łyżki mleka
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą solą na sztywną pianę i stopniowo wsypujemy cukier, cały czas miksując. Dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia . Ciasto delikatnie mieszamy łyżką, wlewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C. Biszkopt studzimy i nasączamy wodą wymieszaną z kilkoma łyżkami soku z cytryny.
  • 2. Mak zalewamy gorącym mlekiem (kilka centymetrów ponad poziom maku) i gotujemy przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedzamy na sicie i mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko. Masło rozpuszczamy z miodem oraz cukrem, i dodajemy drobno posiekane rodzynki, orzechy. Wsypujemy skórkę pomarańczową i podgrzewamy minutę. Masę zestawiamy z ognia, dodajemy zmielony mak, sok oraz skórkę otartą z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Ciepłą masę makową wykładamy na biszkopt.
  • 3. Orzechy mielimy na pył, zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy z żółtkami, oraz cukrem pudrem, a na samym końcu dodajemy ostudzone orzechy włoskie ( w wersji dla dorosłych wlewamy kieliszek wódki). Krem orzechowy rozsmarowujemy na masie makowej i wstawiamy do lodówki. W tym czasie czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej, lekko studzimy i polewamy wierzch ciasta tworząc zygzaki.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: czarrna DSC_2816

Ciasto z kremem orzechowym

Odchudzone ciasto :)

kategoria: Ciasta do kawy Desery biszkopty powidła krem opublikowany: 06.04.2020 | wyświetlono: 716 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kasia_S Kasia S

Ciasto makowe z kremem kawowym

Super połączenie smaków

kategoria: Ciasta makowiec Desery kawy opublikowany: 18.10.2013 | wyświetlono: 4829 Książki kucharskie: 28 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE