Ciasto makowe z kremem jabłkowo-budyniowym

4.5 (147 ocen)

  • 30 min

Bardzo ciekawy i pyszny w smaku krem na bazie jabłek i budyniu. A do tego ciasto, które ,,lubi" jabłka i kremy:) Pysznie

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto makowe:
    6 jajek
    150g cukru pudru
    400g sparzonego i zmielonego maku
    1 łyżka kawy
    2 łyżki mąki
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem jabłkowo – budyniowy:
    500ml mleka
    2 jajka
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    4 łyżki cukru pudru
    350ml prażonych jabłek
    150g masła
    Szczypta cynamonu
    Opakowanie herbatników
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto makowe z kremem jabłkowo-budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe: Mak, kawę, mąki, proszek, wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu delikatnie połączyć ze ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
  • 2. Krem jabłkowo – budyniowy: Odlać 0,5 szklanki mleka, pozostałe zagotować. Jajka utrzeć z cukrem kryształem na puszysty kogel – mogel, dodać obie mąki i odlane mleko. Roztwór wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać stopniowo budyń i jabłka. Wsypać cynamon, dokładnie utrzeć mikserem. Gotową masę wyłożyć na zimne ciasto, ułożyć herbatniki. Całość polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować