Ciasto makowe z kokosem i ananasami

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne ciasto na święta i rodzinne uroczystościWypieki_idealne

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1i 1/4 szklanki maku
    1 szklanka cukru
    200 g wiórków kokosowych
    5 białek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka
    250 g Margaryny Palmy z murzynkiem
    5 żółtek
    2 łyżki cukru
    2 opakowania galaretki cyrynowej
    1 opakowanie budyniu śmietankowego

    Dodatkowo:
    3 paczki delicji (ok 30 sztuk)
    1 puszka ananasów
    2 opakowania galaretki truskawkowej
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto makowe z kokosem i ananasami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mak sparzyc, zemleć
    białka ubić na sztywno, dodać cukier, mak, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i lekko wymieszać. ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 24 x 40 cm
    Piec 10-15 minut w temeraturze 180C
  • 2. Masa budyniowa:
    Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. W odrobinie mleka roztrzepać zółtka i budyń. resztę mleka zagotować z cukrem.. Połączyć z zółtkami i ugotować budyń.
    Margarynę Palme utrzeć, dodając przestudzony budyń i tężejącą galaretkę
  • 3. Przełożenie:
    Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Na cieście rozsmarować część masy i ułożyć osączone ananasy,posmarować pozostałą masą.
    Ułożyć delicje, zalać tężejącą galaretka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować