Ciasto makowe z bezami

4.48 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 45 min

Moją pasją jest zabawa smakiem, a oczkiem w głowie słodycze.

  • 1 godz. 45 min

Składniki:

  • Spód:
    ● 2 szkl. cukru
    ● 5 jajek
    ● 1 szkl. maku
    ● 2 i 1/2 szkl. mąki
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● po 3/4 szkl. oleju i mleka
    Krem: 3/4 l mleka
    ● 2 budynie cytrynowe
    ● 1 szkl. cukru
    ● 40 dag masła
    ● po 5 dag rodzynek i wiórków kokosowych
    ● 6 ml olejku cytrynowego
    ● kieliszek spirytusu
    Oraz: po 20 dag bezików i dżemu wiśniowego
Wystaw ocenę:

4.48 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Ciasto makowe z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: białka ubijamy z cukrem, następnie wlewamy żółtka, ucieramy. Stopniowo dodajemy mleko, olej, przesianą mąkę z proszkiem i mak. Lekko mieszamy. Ciasto wlewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (20x35 cm). Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 °C. Studzimy
  • 2. Krem: 1/2 l mleka zagotowujemy z cukrem. W reszcie mleka rozpuszczamy budynie, wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy, mieszając. Studzimy. Masło ucieramy na puch. Dodajemy budyń, nadal ucierając. Wlewamy spirytus i olejek. Krem dzielimy na 2 części. Do 1. dodajemy rodzynki i wiórki.
  • 3. Ciasto przekrawamy na 2 placki. Na 1. rozsmarowujemy dżem. Nakładamy krem bakaliowy, przykrywamy 2. plackiem. Smarujemy kremem bez bakalii, układamy beziki. Ciasto schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować