Ciasto makowe z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: białka ubijamy z cukrem, następnie wlewamy żółtka, ucieramy. Stopniowo dodajemy mleko, olej, przesianą mąkę z proszkiem i mak. Lekko mieszamy. Ciasto wlewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (20x35 cm). Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 °C. Studzimy
2.Krem: 1/2 l mleka zagotowujemy z cukrem. W reszcie mleka rozpuszczamy budynie, wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy, mieszając. Studzimy. Masło ucieramy na puch. Dodajemy budyń, nadal ucierając. Wlewamy spirytus i olejek. Krem dzielimy na 2 części. Do 1. dodajemy rodzynki i wiórki.
3.Ciasto przekrawamy na 2 placki. Na 1. rozsmarowujemy dżem. Nakładamy krem bakaliowy, przykrywamy 2. plackiem. Smarujemy kremem bez bakalii, układamy beziki. Ciasto schładzamy.
Komentarze