Ciasto makowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne ciasto warstwowe z kremem .Idealne na każdą okazję .

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • po szklance mąki, wiórków kokosowych, cukru
    7 białek
    cukier waniliowy
    proszek do pieczenia

    Na krem:
    7 żółtek
    ¾ szklanki cukru
    2 torebki budyniu śmietankowego
    2 szklanki mleka
    kostka masła
    polewa czekoladowa
    2 paczki herbatników
    czerwona i zielona galaretka

Ciasto makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijam stopniowo, dosypując 2 rodzaje cukru. Pianę mieszam z makiem, mąką i wiórkami oraz 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Rozsmarowuję w blasze wyłożonym pergaminem, piekę 30 minut w temperaturze 200 stopni.
  • 2. Żółtka ucieram z 2 rodzajami cukru. Miksuję z budyniem i ½ szklanką mleka. Resztę mleka zagotowuję, wlewam żółtka, energicznie mieszając gotuję budyń. Studzę, ucieram z masłem, rozsmarowuję na cieście, przykrywam herbatnikami, polewam czekoladą i dekoruję galaretką

Komentarze

Podobne przepisy