Ciasto makaronowe z jabłkami i serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy do miękkości - gotujemy również ten do ozdoby. Jabłka obieramy i szatkujemy jak ogórki. Wszystkie składniki suche łączymy w jednej misce- mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cynamon. Serek waniliowy ucieramy z jajkami. Do składników suchych dodajemy serek i olej. Całość dobrze mieszamy za pomocą miotełki, żeby nie powstały grudki- musi wyjść dość luźne ciasto. Możemy je ewentualnie rozrzedzić odrobiną mleka. Makaron w oddzielnej misce łączymy z jabłkami. Tak przygotowany makaron zalewamy ciastem. Całość dobrze mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 17 cm. Pieczemy w temp. 180 stopni, ok. 80-90 minut, pamiętając, by w trakcie pieczenia przykryć papierem do pieczenia.
Gotowe ciasto lekko studzimy.
Dekoracja- przygotowujemy lukier ucierając cukier puder z sokiem z cytryny.
Ugotowany, przestudzone i osuszone kokardki makaronowe lukrujemy gęstym lukrem i wykańczamy czekoladowymi i cukrowymi ozdobami.
Jeszcze lekko ciepłe ciasto dekorujemy lukrem. Na wierzchu układamy lukrowane kokardki.
Komentarze