Ciasto Letnia Przygoda

  • wyświetlono: 315 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Przepis powstał przez przypadek, podczas eksperymentowania w kuchni z moją mamą. W przepisie wykorzystaliśmy to, co było akurat w domu, w efekcie powstała "Letnia Przygoda" - połączenie letnich owoców i tego co jest w lodówce.

  • 120min

Składniki

Biszkopt:

• 6 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżka oleju
• szczypta soli

Masa jabłkowa:
• 2 - 3 kg jabłek
• cukier do smaku
• 1 galaretka owocowa

Bita śmietana
• śmietana 30 lub 36 %
• łyżeczka żelatyny

Masa mleczna
• 0,5 l. mleka
• 1 galaretka owocowa

Dodatkowo:
• 2 duże opakowania ciastek typu "delicje"
• słoiczek dżemu wiśniowego lub śliwkowego
• wiśnie, np. z domowych przetworów lub świeże


Przepis na blachę o wymiarach 20 cm x 32 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Letnia Przygoda

  • 1. BISZKOPT
    Białka zmiksować ze szczyptą soli.
    Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i ubić na sztywną pianę.
    Do piany dodawać po jednym żółtku i miksować.
    Dodać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, i wymieszać łyżką.
    Na koniec dodać olej i wymieszać.
  • 2. Masę biszkoptową wylać na posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą blachę o wymiarach 20 x 32 cm.
    W masę poukładać ciastka typu "delicje" przełożone dżemem, np śliwkowym.
    W puste miejsca dodać wiśnie ze słoika lub świeże wydrylowane.
    Upiec biszkopt.
  • 3. MASA JABŁKOWA
    Usmażyć jabłka z cukrem.
    Pod koniec krótkiego smażenia dodać galaretkę cytrynową lub pomarańczową. Wymieszać.
    Odstawić do zastygnięcia.
  • 4. Przestudzoną masę jabłkową wyłożyć na biszkopt.
  • 5. BITA ŚMIETANA
    Ubić śmietanę z odrobiną cukru (do smaku).
    Do ubitej śmietany dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę ( 1 łyżeczka żelatyny na 1/3 szklanki wody)
    Wyłożyć na jabłka.
  • 6. MASA MLECZNA
    Mleko wymieszać z rozpuszczoną i przestudzoną galaretką (1 opakowanie galaretki rozpuścić w 1 większej szklance wody).
  • 7. Gdy masa zacznie tężeć, wylać ją na ubitą i zastygniętą śmietanę.
  • 8. Całość włożyć do lodówki do zastygnięcia.

    Smacznego :)

Porady

Ciasto gotowe jest na drugi dzień.
Biszkopt jest lekko wilgotny - całość rozpływa się w ustach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylabiszkoptjabłkaDeserowocena_słodkociasto_z_galaretkąletnie_przepisy

Komentarze

Podobne przepisy

Porzeczki

Dodane przez: JoannaG

Letnie ciasto porzeczkowe

Te ciasto to wspomnienie lata...

Kokosowe ciasto z letnimi owocami

Dodane przez: joanna30

Kokosowe ciasto z letnimi owocami

Zwykła babka ucierana, wzbogacona...

letnie ciasto

Dodane przez: rozaroza

Letnie ciasto truskawkowo-czereśniowe z masą...

Lekkie letnie pyszne ciasto. To...

Letnie ciasto z galaretką i truskawkami

Dodane przez: vanillaandraspberry

Letnie ciasto z galaretką i truskawkami

Truskawkowy zawrót głowy

torcik

Dodane przez: katrinaM24

Letni torcik z malinami na kakaowym cieście

Dziś zapraszam na letni klasyk,...

Ciasto letnie

Dodane przez: weronka6

Ciasto letnie szpinak-truskawka-krem "Mniam"

Pyszne, lekkie i zdrowe ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE