Ciasto leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Szpinak opłukać, osuszyć i zmiksować blenderem.
Jajka ubić z cukrem do białości.
Małym strumieniem wlewać olej, cały czas ubijając.
Dodać zmiksowany szpinak.
Wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Dodać do masy jajecznej.
Wymieszać drewnianą łyżką.
Okrągłą formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć do niej masę jajeczną.
Wyrównać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 45 minut w 190 st C, lub do tzw "suchego patyczka".
Po upieczeniu ostudzić.
Odkroić wierzch i go pokruszyć.
MASA
Zimną śmietankę przelać do miski.
Dodać serek mascarpone i cukier puder.
Ubić na sztywno.
Przed końcem ubijania dodać śmietan-fixy.
Połączyć razem.
Masę wyłożyć na ciasto szpinakowe.
Na masę posypać pokruszone ciasto.
Na wierzchu ułożyć maliny, listki mięty oraz ciasteczka.
Przed podaniem dokładnie schłodzić, najlepiej cała noc.
Komentarze