Ciasto leśny mech

4.5 (148 ocen)

  • 24 godz.
  • Dla 1 osoby

przepyszne, wilgotne na małe i duże przyjęcie

  • 24 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO

    200 gram świeżego szpinaku
    2/3 szklanki oleju
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    KREM

    330 ml śmietanki 30 %
    250 gram sera mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    3 śmietan - fixy

    WIERZCH

    garść malin
    kilka listków mięty
    kilka ciastek grzybków
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    Szpinak opłukać, osuszyć i zmiksować blenderem.
    Jajka ubić z cukrem do białości.
    Małym strumieniem wlewać olej, cały czas ubijając.
    Dodać zmiksowany szpinak.
    Wymieszać.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Dodać do masy jajecznej.
    Wymieszać drewnianą łyżką.
    Okrągłą formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Przełożyć do niej masę jajeczną.
    Wyrównać.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec około 45 minut w 190 st C, lub do tzw "suchego patyczka".
    Po upieczeniu ostudzić.
    Odkroić wierzch i go pokruszyć.

    MASA

    Zimną śmietankę przelać do miski.
    Dodać serek mascarpone i cukier puder.
    Ubić na sztywno.
    Przed końcem ubijania dodać śmietan-fixy.
    Połączyć razem.
    Masę wyłożyć na ciasto szpinakowe.
    Na masę posypać pokruszone ciasto.

    Na wierzchu ułożyć maliny, listki mięty oraz ciasteczka.
    Przed podaniem dokładnie schłodzić, najlepiej cała noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować