Ciasto Leniwiec

  • wyświetlono: 1193 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Macie czasami takie dni, kiedy nic Wam się nie chce? Kiedy nie chce Wam się do tego stopnia, że nie ruszycie się, choćby ktoś Wam przystawiał do skroni broń palną...? Ja też tak miewam :) Czasami poza tym, że nic mi się nie chce, ale to wściekle i kompletnie nic - mam dziką ochotę na coś słodkiego. Tyle że trzeba to coś słodkiego zrobić (bo na sklepowe słodycze kręcę nosem), a mi się przecież nie chce, bo mam lenia giganta... Więc fajnie, żeby to coś słodkiego robiło się szybko i jak najmniejszym nakładem pracy. Tak oto, pewnej leniwej niedzieli powstało ciasto o wdzięcznej nazwie Leniwiec :))

Bez tytułu
  • 12 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

(proporcje na formę 25x25cm)
Na biszkopt:
- 3 średnie lub 2 duże jajka
- szczypta soli
- 1/3 szklanki cukru
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- kilka kropel aromatu cytrynowego
Warstwa budyniowa:
- 1 torebka budyniu śmietankowego
- 2 łyżki czukru
- 0,5l mleka
Dodatkowo:
- 2 banany
- krakersy do położenia na wierzchu ciasta
- cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Leniwiec

  • 1. Mamy lenia, więc nie chce nam się iść po jajka. Bierzemy 2 albo 3, co mamy pod ręką. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż piana będzie lśniąca. Wtedy dodajemy żółtka. Wszystkie razem. Miksujemy do połączenia białek z żółtkami.
  • 2. Dodajemy mąkę, olej i aromat. Miksujemy na najniższych obrotach.
  • 3. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Sprawdzamy patyczkiem.
    Studzimy albo nie, jak nam się chce. Jeśli mamy lenia, idziemy odpocząć, a w tym czasie studzimy biszkopt. Jeśli chcemy od razu robić dalej - to znaczy że nie mamy żadnego lenia i zróbmy sobie normalne ciasto :))
  • 4. Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu.
    Na ostudzone ciasto wykładamy pokrojone w byle jakie plasterki banany.
  • 5. Na banany wylewamy ugotowany, jeszcze gorący budyń. Rozprowadzamy go po bananach, by tworzył mniej więcej równą warstwę.
  • 6. Na gorący budyń wykładamy krakersy.
    Studzimy ciasto przez przynajmniej 4h. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.










    Smacznego!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Szybkie ciastołatwe ciastoCIASTO Z BANANAMI

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Snikers

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to nic innego jak...

pychotka

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto Pychotka

Pyszne ciasto pychotka z orzechami,...

Lodowiec.

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto Lodowiec

To ciasto pamiętam jako wielki...

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

Dodane przez: akrobatka22

ciasto

.

image-0nktxrn

Dodane przez: Teodorka

Ciasto Kubanka

Błyskawicznie znika z talerzy....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE