Ciasto latte macchiato bez pieczeniac

4.49 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto latte macchiato bez pieczenia jest w smaku jak tiramisu, ale każda warstwa w tym deserze zaskakuje. Ciasto bez pieczenia jest czasochłonne, ale efekt wynagradza cierpliwość. Ciasto latte macchiato bez pieczenia smakuje wyjątkowo!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    MASA KAWOWA:

    * serek waniliowy - 500 g

    * śmietana 30% - 200 g

    * kawa zbożowa - 4 łyżeczki

    * żelatyna - 3 łyżeczki

    * wrzątek - 1/3 szkanki

    GALARETKA KAWOWA:

    * kawa zbożowa - 2 łyżki

    * cukier - 4 łyżki

    * żelatyna - 6 łyżeczek

    * wrzątek  - 700 ml

    MASA ŚMIETANKOWA:

    * serek waniliowy - 500 g

    * śmietana 30% - 200 ml

    * żelatyna - 3 łyżeczki

    * wrzątek - 1/3 szklanki

    DODATKOWO:

    * ciemne kakaowe herbatniki - 100 g

    * mini biszkopciki - 100 g

    POLEWA:

    * czekolada mleczna - 100 g

    * kawa zbożowa - 1 łyżeczka

    * mleczko - kilka łyżek

    * kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Pianka Kawy

Ciasto latte macchiato bez pieczeniac - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od masy kawowej. Kawę i żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.

    Zimną śmietanę 30% ubijamy, dodajemy serek waniliowy i mały strumieniem wlewam zimną żelatynę z kawą ( wcześniej hartujemy! ).

    Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i herbatnikami.

    Teraz galaretka kawowa i jej przygotowanie.

    Kawę, cukier i żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.

    Tężejącą wylewny na schłodzoną masę kawową.

    Chłodzimy.

    Kolejna warstwa, czyli masa śmietanowa.

    Żelatynę rozpuszczamy dokładnie we wrzątku.

    Zimną śmietanę 30% ubijamy z ziarnami wanilii, dodajemy serek waniliowy i wlewamy zimną żelatynę ( wcześniej hartując ).

    Wylewamy na schłodzoną, lekko ściętą galaretkę, wyrównujemy.

    Składamy ciasto latte macchiato bez pieczenia

    Na wierzchu układamy obok siebie herbatniki.

    Zalewamy polewą przygotowaną z czekolady, odrobiny kawy i mleka.

    Po zastygnięciu, dla dekoracji posypujemy kakao.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować