Ciasto Latte Macchiato

4.49 (192 ocen)

Jestem studentką 3 roku leśnictwa. Od czasu do czasu lubię coś upiec. Wysyłam do państwa ten przepis,gdyż jest bardzo smaczny i łatwy do zrobienia. Jest to kakaowy biszkopt mocno nasączony kawą, przełożony mleczną masą. U nas w domku szybko znika.

Składniki:

  • Składniki na blaszkę o wymiarach 22x33 cm:
    *biszkopt:
    -6 jajek;
    -1 szklanka cukru;
    -1 szklanka mąki pszennej;
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia;
    -2 łyżki oleju;
    -2 łyżki wody;
    -2 łyżki kakao;
    *masa
    -300 g masła w temperaturze pokojowej;
    -3 szklanki mleka w proszku;
    -3/4 szklanki cukru pudru;
    -4 serki waniliowe po 150g;
    *poncz
    -3 szklanki przestudzonej kawy;
    -ok 100 ml likieru kawowego;
    Ponadto ok. 200 g okrągłych biszkoptów i kakao do oprószenia ciasta.
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto latte macchiato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Do ubitej piany dodawać po 1 żółtku, ciągle miksując. Następnie wlać wodę wymieszaną z olejem.
    Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowaną masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 C ok 35 minut. Biszkopt wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
    Poncz:
    Z kawy i alkoholu przygotować poncz.
    Krem:
    Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać cukier, a następnie mleko w proszku, na przemian z serkami.Miksować do połączenia składników.

    Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Pierwszy blat nawilżyć ok 1/4 ponczu. Wyłożyć 1/3 masy. Biszkopty maczać w ponczu i układać na masie. Posypać kakao. Drugi biszkopt posmarować cienko masą i tą posmarowaną stroną przykryć biszkopciki. Wierzch biszkoptu naponczować.
    Wyłożyć ostatnią część masy. Na wierzchu ułożyć zwilżone biszkopty i wszystko oprószyć kakao. Schłodzić w lodówce.

Porady

Jeśli chodzi o poncz używam do niego kawę 3 w 1 małe 3 opakowania. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować