Ciasto łaciate z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Miksując dodawać żółtka, następnie mleko i śmietanę. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i dodawać do masy. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wmieszać delikatnie do ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać dwie łyżki, do drugiej dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszać.
2.Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem. Wyłożyć jasne ciasto i wyrównać, następnie ciemne ciasto, na nim ułożyć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki gruszki. Piec w temp. 180 stopni C prze ok. 55 min.
3.Do rondelka wlać dwie szklanki mleka , wsypać cukier i połamaną na kawałki czekoladę. Często mieszając, zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniami po czym dodać do gotującego się mleka, stale mieszając.
4.Na wierzch ostudzonego ciasta rozsmarować ciepły budyń , posypać migdałami lub orzechami. Odstawić do lodówki no ok godzinkę.
Komentarze