Ciasto łaciate z gruszkami

4.5 (189 ocen)

Szybkie ciasto na niedzielne popołudnie

Składniki:

  • CIASTO:

    2,5 szklanki mąki;
    2 łyżeczki proszku do pieczenia;
    1,5 szklanki cukru;
    kostka masła;
    0,5 szklanki mleka;
    2 łyżki śmietany(18%);
    2 łyżki soku z cytryny;
    6 jajek;
    2 łyżki kakao;
    6 dużych gruszek

    MASA BUDYNIOWA:

    gorzka czekolada;
    3 szklanki mleka;
    2 budynie czekoladowe;
    5 łyżek cukru

    ORAZ

    5 łyżek z prażonych orzechów włoskich lub migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto łaciate z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Miksując dodawać żółtka, następnie mleko i śmietanę. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i dodawać do masy. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wmieszać delikatnie do ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać dwie łyżki, do drugiej dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszać.
  • 2. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem. Wyłożyć jasne ciasto i wyrównać, następnie ciemne ciasto, na nim ułożyć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki gruszki. Piec w temp. 180 stopni C prze ok. 55 min.
  • 3. Do rondelka wlać dwie szklanki mleka , wsypać cukier i połamaną na kawałki czekoladę. Często mieszając, zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniami po czym dodać do gotującego się mleka, stale mieszając.
  • 4. Na wierzch ostudzonego ciasta rozsmarować ciepły budyń , posypać migdałami lub orzechami. Odstawić do lodówki no ok godzinkę.

Porady

Ciasto najlepsze jest na drugi dzień

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować