ciasto Łabędzi Puch

5 (141 ocen)

  • 1 min

ciasto jest szczególne bo do masy dodaje się bułkę czerstwo

  • 1 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 jajek
    - 1 szkl cukru
    - 1 szkl mąki tortowej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka gorącej wody
    - 1 łyżka oleju
    - cukier waniliowy
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    - 2 małe czerstwe bułeczki
    - 3 szkl mleka
    - 1/2 szkl cukru
    - cukier waniliowy
    - 10 dag wiórków kokosowych
    - 1 i 1/2 kostki masła
    - dżem z czarnej porzeczki

    Posypka:
    - 1 łyżka masła
    - 10 dag wiórków kokosowych
    - 1/2 szkl cukru
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto łabędzi puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej, wodę, dosypać obie mąki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem blaszki (23 x 33 cm) i piec w temp. 180 st.C przez ok. 30 minut.

    Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, następnie rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut. Odstawić masę do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać łyżką - szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi).
    Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.

    Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy (u mnie trochę więcej), przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić też trochę na boki.

    Przygotować posypkę:
    Masło roztopić na patelni, na małym ogniu, dodać wiórki i cukier. Mieszać, aż będzie miała złoty kolor. Ciepłą posypkę wklepać w masę, aby dobrze przyległa. Całość schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować