Ciasto „Kuszące orzeźwienie”

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Do ciasta wykorzystałam to co miałam w domu i tak o to powstało „Kuszące orzeźwienie”, czyli biszkopt z warstwą jogurtową, musem truskawkowym i bitą śmietaną :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (blaszka o wymiarach 23/33 cm):

    biszkopt:

    gotowa mieszanka do biszkopta POLSKIE MŁYNY,

    jajka 4 szt,

    woda ok. 4 łyżki,



    warstwa jogurtowa:

    jogurt naturalny 3 szklanki,

    galaretka truskawkowa 2 opakowania,

    cukier puder 4 łyżki,

    woda 1 szklanka,



    mus truskawkowy:

    truskawki mrożone 1 kg,

    cukier 4 łyżki,

    galaretka truskawkowa 2 opakowania,

    żelatyna 1,5 łyżeczki



    bita śmietana:

    śmietanka 30% 330 ml,

    śnieżka w proszku 2 opakowania,



    dodatkowo:

    starta czekolada mleczna do ozdoby,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki Mus Musy

Ciasto „kuszące orzeźwienie” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Gotową mieszankę POLSKIE MŁYNY, wsypujemy do garnka, dodajemy jajka i wodę. Całość miksujemy przez 4-7 min, aż powstanie gładka konsystencja. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto pieczemy bez termoobiegu w temp. 180-190 st. C przez 30-40 min. Z upieczonego biszkopta odrywamy papier i z powrotem wkładamy go do wysokiej blaszki.



    Warstwa jogurtowa: Galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem. Następnie do jogurtu stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy. Gdy masa zgęstnieje to wylewamy ją na gotowy biszkopt.



    Mus truskawkowy: Truskawki wkładamy do garnka, stawiamy na palnik i gotujemy do momentu aż będą miękkie i zaczną się rozpadać. Następnie owoce miksujemy blenderem na gładki mus. Powinniśmy otrzymać 5 szklanek musu. Do zmiksowanych truskawek dodajemy galaretki oraz żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Mus odstawiamy w zimne miejsce do zgęstnienia. Następnie równomiernie go rozprowadzamy na zastygniętej warstwie jogurtowej.



    Bita śmietana: Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy śnieżkę w proszku i miksujemy do połączenia składników. Wierzch ciasta dekorujemy bitą śmietaną za pomocą szprycy i posypujemy startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Jogurt Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować