CIASTO KUKUŁKA

4.5 (187 ocen)

BARDZO DOBRE CIASTO Z DODATKIEM ALKOHOLU

Składniki:

  • Ciasto jasne:
    1 szkl mąki
    1 szkl cukru
    5 jaj
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Ciasto kakaowe -porcja na jeden placek:
    3 duże jaja i 1 małe
    4 łyżki cukru
    1 pełna łyżka kakao
    4 płaskie łyżki maki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1 gorzka czekolada
    2 mleczne czekolady
    16 dag cukru pudru
    5 kieliszków wódki
    1 l kremówki
    5 łyżeczek żelatyny.
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne: Żółtka oddzielić od białek, zmiksować z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek. Piec przez ok. 30 min w temperaturze 160-180°C.

    Ciasto kakaowe -porcja na jeden placek:Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę, dodać cukier, ubijać na sztywno, potem dodać żółtka, ubić. Na końcu wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Można również upiec jeden placek z podwójnej porcji składników i przekroić na pół.

    Krem:
    Kawę zaparzyć w ½ szkl gorącej wody w rondelku. Dodać połamane na kawałki czekolady, cukier (2 łyżki odłożyć) i wódkę. Mieszając podgrzewać aż powstanie gładka masa. Ostudzić. Kremówkę ubić z odłożonym cukrem i rozpuszczoną w ¼ szkl wody, ostudzoną żelatyną.

    Na jeden z ciemnych biszkoptów wyłożyć połowę śmietany, przykryć pokruszonym jasnym biszkoptem, na który należy wylać masę czekoladową. Kolejno wyłożyć resztę śmietany i przykryć drugim ciemnym biszkoptem. Ciasto oprószyć obficie kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować