Ciasto kubuś z kremówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić biszkopt:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru, wlać 2 łyżki octu i miksować, dodać przesianą mąkę z proszkiem i mieszać chwilę na małych obrotach. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 160 stopniach ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka.
Kubuś:
Gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, a mleko zastępujemy sokiem. Budynie mieszamy w szklance soku, wlewamy do gotującego się Kubusia. Cały czas mieszamy, a gdy budyń będzie gęsty, ściągamy go z ognia. Wsypujemy do niego galaretkę w proszku i szybko mieszamy, aby ta się rozpuściła. Jak biszkopt wystygnie, wylewamy ciepłą masę Kubusia na biszkopt.
Bita śmietana:
W ¾ szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę, odstawiamy w chłodne miejsce, gdy ta zacznie się tężeć, wlewamy ją do ubitej wcześniej na sztywno kremówki i mieszamy razem.
Gdy warstwa Kubusia będzie już zimna, wykładamy śmietanę. Na wierzchu posypujemy startą czekoladą.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki.
Komentarze