Ciasto smakuje przepysznie, jest lekkie oraz bardo delikatne w smaku. Jego sytość, pomimo niezbytniej słodkości sprawia, że spokojnie możemy zaspokoić swoją chęć na kremowe ciacho jednym, a w ostateczności dwoma kawałkami.
4 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
(U mnie forma 28 x 28 cm)
Masa budyniowa:
900 ml soku typu Kubuś (dowolny smak, u mnie: marchew, jabłko, pomarańcza)
3 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru
3 łyżki cukru (płaskie)
200g masła
Bita śmietana:
600 ml słodkiej śmietany 30- 36%
3 łyżki cukru pudru
1-2 śmietan-fixy (opcjonalnie)
Polewa czekoladowa:
120g czekolady (u mnie gorzka)
50g masła
50 ml mleka
Ponadto:
około 700g herbatników
Ciasto kubuś bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować masę budyniową.
Z 900 ml soku odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w nim budynie z cukrem.
Pozostały sok zagotować, a następnie połączyć z rozmieszanym budyniem.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
(Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, aby na wierzchu nie powstał "kożuszek".)
Po tym czasie masło zmiksować do białości i stopniowo połączyć z ostudzonym budyniem.
Przygotować bitą śmietanę.
Kremówkę z pudrem oraz opcjonalnie ze śmietan-fixem ubić na sztywno.
Przygotować polewę.
Czekoladę roztopić z mlekiem oraz masłem i wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Całość.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/folią spożywczą ściśle ułożyć warstwę herbatników.
Na ciastkach rozsmarować masę budyniową i kolejno położyć warstwę ciastek, wyłożyć bitą śmietanę, ponownie ułożyć warstwę herbatników i na końcu wierzch posmarować lekko ostudzoną polewą.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki do stężenia - minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Komentarze