Ciasto Kubuś

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Ciasto Kubuś to doskonałe połączenie puszystego biszkoptu z lekkim kremem waniliowym na bazie soczków o tej samej nazwie. Nazwa ciasta jak zauważyliście zapewne nawiązuje do znanych i lubianych przez dzieci soczków. Są to soczki bardzo pożywne i smaczne. W moim cieście krem powstał na bazie soczków o smaku jabłko - marchewka. Możecie jednak przygotować krem na bazie innych smaków np.: z dodatkiem porzeczek itp. Samo ciasto nie jest trudne w przygotowaniu. Ciasto Kubuś doskonale nadaje się na różnego rodzaju Kinder bale czy przyjęcia dla dzieci. Jest łatwe w przygotowaniu i szybko znika ze stołu.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto
    180 g mąki pszennej
    100 g cukru
    10 g proszku do pieczenia
    3 jajka
    krem z soczków
    600 ml soku jabłkowo- marchewkowego typu Kubuś
    120 g budyniu waniliowego
    100 g masła
    30 g mąki ziemniaczanej
    bita śmietana
    300 ml śmietany 30%
    80 g cukru pudru
    30 g śmietanfixu
    polewa czekoladowa
    100 g czekolady mlecznej
    20 ml śmietany 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery Ciasto

Ciasto kubuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Studzimy.
    Krem z soczków : 400 ml soku jabłkowo -marchewkowego zagotowujemy. Do pozostałych 200 ml soku dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz budynie waniliowe. Do gotującego się soku dodajemy mieszankę. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimnym budyń na bazie soczków. Miksujemy do połączenia się składników. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
    Bita śmietana: Zimną śmietanę ubijam. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuję do połączenia się składników. Chłodzę 30 minut.
    Wierzch zimnego ciasta ścinam. Na cieście smaruje krem na bazie soczków. Następnie smaruje bita śmietanę. Ciasto chłodzę godzinę w lodówce.
    Polewa czekoladowa: Czekoladę łamię na kawałki. Czekoladę wraz ze śmietaną gotuję. Studzę. Chłodną polewa smaruje wierzch ciasta. Chłodzę jeszcze 30 minut w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować