CIASTO KUBUŚ

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dno blaszki o wymiarach 35x25 wyłożyć biszkoptami i odstawić.

Ugotować budyń na soku. Odlać szklankę soku i wymieszać w niej proszek budyniowy. Pozostały sok zagotować z dodatkiem cukru. Gdy sok się zagotuje wlać rozmącone budynie, energicznie mieszać aby nie zrobiły się grudki. Do gorącego budyniu wsypać jedną galaretkę brzoskwiniową i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Pomarańczową masę budyniową nieco przestudzić i wylać na biszkopty. Ładnie wyrównać i odstawić do przestudzenia.

Gdy masa będzie letnia ułożyć na niej delicje, galaretką do góry. Drugą galaretke rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia.

Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać wystudzoną tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na delicje. Wierzch ładnie wyrównac i posypać starta czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby ciasto dobrze stężało.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 l soku pomarańczowego typu "kubuś"
    3 budynie waniliowe bez cukru(na 0,5 l mleka)
    2 galaretki brzoskwiniowe
    2 łyżki cukru
    2 opakowania ciastek delicja
    400 ml śmietanki 30 %
    starta biała i gorzka czekolada do posypania
    biszkopty do wyłożenia formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kubuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno blaszki o wymiarach 35x25 wyłożyć biszkoptami i odstawić.

    Ugotować budyń na soku. Odlać szklankę soku i wymieszać w niej proszek budyniowy. Pozostały sok zagotować z dodatkiem cukru. Gdy sok się zagotuje wlać rozmącone budynie, energicznie mieszać aby nie zrobiły się grudki. Do gorącego budyniu wsypać jedną galaretkę brzoskwiniową i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Pomarańczową masę budyniową nieco przestudzić i wylać na biszkopty. Ładnie wyrównać i odstawić do przestudzenia.

    Gdy masa będzie letnia ułożyć na niej delicje, galaretką do góry. Drugą galaretke rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia.

    Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać wystudzoną tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na delicje. Wierzch ładnie wyrównac i posypać starta czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby ciasto dobrze stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować