Ciasto "kubuś" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek oczywiście biszkopt. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę . Żółtka dokładnie mieszamy z cukrem, po czym delikatnie dodajemy połowę piany. Mieszamy powolutku dodając przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy powoli a na koniec dodajemy drugą połowę piany. Ciasto piekłam w blaszce 22cmx22cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C ( bez termoobiegu) na 10 min a potem zmniejszamy do 150-160C i pieczemy jeszcze ok.20 min. Ciasto jest gotowe jak boki odstają od brzegów blachy. Po upieczeniu od razu przekładamy biszkopt na ściereczkę do wystudzenia,
Jak biszkopt sobie będzie stygł , lub w trakcie pieczenia przygotowujemy masę. Z soku odlewamy tak 3/4 szklanki a resztę zagotowujemy. Do odlanego soku dodajemy budynie, mieszamy i gotujemy tradycyjny budyń tyle, że na soku a nie mleku. Nie dodajemy cukru , gdyż sok , sam w sobie jest już słodki. Studzimy.
Biszkopt przekrajamy na pół i układamy na jednym połowę masy budyniowej, przykrywamy drugim biszkoptem na to kolejna warstwa budyniu. Na wierzchu układamy delicję , warstwą czekoladową do dołu ( czyli czekolada ma być na budyniu a biszkopcik na górze) i to wszystko zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia i wsuwamy ;)
Komentarze