ciasto Kubuś

0 (0 ocen)

To ciasto robi wrażenie. ( na mniejszą blaszkę)

Składniki:

  • Na biszkopt: 6 jaj szklanka mąki tortowej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli

    Na masę Kubusiową: 0,5 l dowolnego o kolorze pomarańczowym soku Kubuś 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem 100g miękkiego masła

    Na warstwę śmietankową: 500ml śmietany 36% mały kubek jogurtu naturalnego 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru woda

    Dodatkowo: galaretka pomarańczowa mały słoik dżemu porzeczkowego esencja herbaty do nasączenia ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kubuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i delikatnie łączymy z pianą z białek. Dodajemy przesiana przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, dzielimy wzdłuż na 2 kawałki, każdy kawałek lekko nasączamy esencją herbaty, a jeden smarujemy dżemem, sklejamy razem.

    Masa Kubusiowa: 250 ml soku zagotować w rondelku, w drugim rozprowadzić budyń, wlać do gotującego się soku i ugotować tak jak budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć i połączyć z budyniem. Na biszkopcie rozprowadzić masę Kubusiową i wstawić do lodówki.

    Warstwa śmietankowa: żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance wrzątku, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać jogurt i żelatynę, wymieszać. Masę wyłożyć na cieście i ponownie wstawić do lodówki. Galaretkę przygotować wg przepisu i lekko stężoną wyłożyć na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować