Ciasto Kubanka

4.5 (188 ocen)

Ciasto nie należy do tych niskokalorycznych, jednak jak najbardziej zalicza się do grupy ciast rozpływających się w ustach! Na pewno Wasi domownicy będą zachwyceni!

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka,
    130g mąki pszennej,
    70g cukru,
    2 łyżki kakao,
    łyżeczka proszku do pieczenia.

    Poncz:
    1/2 szklanki kawy,
    3 łyżki rumu.

    Krem:
    2 szklanki mleka,
    2 żółtka,
    3 łyżki cukru,
    3 łyżki mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    2 łyżki kremu czekoladowego np. Nutelli,
    200g masła.

    Dodatkowo:
    500g śmietanki 36%,
    2 łyżki cukru pudru,
    1/2 słoiczka powideł śliwkowych,
    16 herbatników kakaowych,
    16 herbatników maślanych.
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery

Ciasto kubanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do jajek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 30-35 minut w temp. 170st. Ostudzić.
    Rum wymieszać z przestudzoną kawą, nasączyć ciasto.

  • 2. Żółtka i mąki zmiksować ze szklanką cukru. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną mąkę, stale mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i przestudzić. Miękkie masło utrzeć z kremem czekoladowym na puszystą masę, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu.
  • 3. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.

    Na ciasto wyłożyć całą masę czekoladową, przykryć warstwą maślanych herbatników. Posmarować powidłami i przykryć warstwą herbatników kakaowych. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietankę. Schłodzić. Ciasto przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować