Ciasto, które rozwarstwia się po schłodzeniu

4.5 (183 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Po schlodzeniu, powstają dwie wyraźne warstwy ciasta. Jeden powie, ze smakuje jak budyniowiec, drugi, ze jak sernik.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jaj
    150g mąki
    150g cukru pudru
    150g margaryny lub masła
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1/2 cytryny
    600ml mleka
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Ciasto, które rozwarstwia się po schłodzeniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto po schlodzeniu 1. Żółtka ubić na puch z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną margarynę lub masło ( zimne) mleko i mąkę. Osobno ubić białka ze szczyptą soli
    I sokiem z cytryny. Delikatnie połączyć masy, powstanie bardzo rzadkie ciasto. Przelać do wysokiej foremki i piec 45 min 160s
    Ciasto schłodzić ok 2 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować