Ciasto '' krysia '' po małej modyfikacji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Wmieszać dwie łyżki wody i żółtka, dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać, aż powstanie jednolita masa. Następnie przełożyć gotową masę do foremki posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC ok. 35 minut. Upieczone ciasto wyjąć i odstawić do ostudzenia.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Podgrzać w rondelku, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Wówczas dodać cukier i galaretki w proszku. Gotować chwilę mieszając od czasu do czasu. Gorącą masę jabłkową wyłożyć na upieczone ciasto i równo rozprowadzić. Odstawić do ostudzenia.
Śmietane ubić z cukrem dodać żelatyne i wylać na mase jabłkową
zetrzeć na tarce 1/2 tabliczki czekolady
Komentarze