Ciasto Krysi

  • wyświetlono: 1548 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Ten placek jest przepyszny, szybko się go robi i zawsze się udaje.

  • 80min

Składniki

Ciasto: 5 jaj, łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek mąki, 3 łyżki cukru
Masa : 1,5 kg jabłek,2 galaretki, łyżka żelatyny, cukier
Krem : 0,4 l mleka, budyń waniliowy, kostka masła, szklanka cukru
Polewa : 1/2 kostki masła, 4 łyżki cukru, łyżka wody, 2 łyżki kakao lub kupić gotową polewę

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Krysi

  • 1. Białka i cukier ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, wsypać przesianą mąkę i proszek, wymieszać. Ciasto piec ok 15 min.
  • 2. Obrane jabłka zetrzeć na tarce, podsmażyć na wolnym ogniu, dodać galaretki i rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę-zagotować. Na przestudzone ciasto wyłożyć zimne jabłka.
  • 3. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wyłożyć na jabłka. Całość wstawić do lodówki.
    Przygotować polewę roztapiając masło i mieszając z resztą składników lub rozpuścić gotową w kąpieli wodnej. Udekorować nią wierzch ciasta.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Zamiast budyniu gotowego, można zrobić samemu. Jeśli ktoś woli, wierch można polać galaretką, zamiast polewą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycie
 

Komentarze

Podobne przepisy

gofry

Dodane przez: czarrna

Gofry

Słodkie śniadanko :)

Eklerki z kremem czekoladowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Eklerki z kremem czekoladowym

Słodkie, rozpływające się w ustach,...

Faworki

Dodane przez: czarrna

Faworki

U mnie w domu mówiło się na nie...

Pychotka

Dodane przez: czarrna

Pychotka

Pyszne połączenie chrupiących orzechów,...

Babeczki brownies

Dodane przez: czarrna

Babeczki brownies

Wilgotne i mocno czekoladowe :)

Rożki z jabłkami

Dodane przez: czarrna

Rożki z jabłkami

Robiłam je jako dziecko z moją...