Słodko - kwaśne ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką

4.49 (148 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Smakowite ciacho śliwkowe na kruchym spodzie posypane kruszonką. No co tu dużo pisać, bardzo smaczne, szybkie i szybko znika. Polecam :)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • - 45 dkg mąki
    - 20 dkg cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - kostka masła 25 dkg
    - 2 zółtka
    - 1 jajko
    - śmietana 2 łyżki
    Kruszonka
    - 14 dkg maki
    - 10 dkg cukru
    - 10 dkg masła
    Dodatkowo
    - bułka tarta, cukier, cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Słodko - kwaśne ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej mąki dodaję cukier, proszek do pieczenia i zimne masło, siekam nożem, wbijam jajko i żółtka dodaje śmietanę. Zagniatam ciasto. Zbijam w kulkę i wstawiam do lodówki na ok.30 minut. W międzyczasie przygotowuję kruszonkę: mąkę i cukier siekam z zimnym masłem, zagniatam i wstawiam do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blaszkę.
    Na ciasto układam gęsto przekrojone na połówki i pozbawione pestek śliwki. Śliwki posypuję delikatnie cukrem i bułka tartą. Na koniec na całośc ścieram na tarce o grubych oczkach zamrożoną kruszonkę.
    Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem ok. 50 minut, do suchości patyczka.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować