Ciasto kruche ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest proste w przygotowaniu, bardzo pyszne i znika w oka mgnieniu, nie zdąży jeszcze przestygnąć a już znika kawałek za kawałkiem.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • papier do pieczenia
    blaszka o wymiarach 32 x 21 x 6 cm

    ciasto kruche:

    2,5 szklanki mąki ja użyłam tortowej
    200 g masła/margaryny
    1 całe jajko klasa "M"
    6 łyżek cukru
    3 łyżki gęstego jogurtu greckiego - może być śmietana 12/18%
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    ok 1 kg śliwek
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto kruche ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto wyrabiamy kruche ciasto - jeśli wyjdzie za suche i się rozlatuje można dodać więcej jogurtu albo dodatkowe jajko a jak za mokre to trochę podsypać mąką. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich rozwałkowujemy i wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie kładziemy połówki śliwek pozbawionych pestek - nacięciem do dołu. Wierzch śliwek przykrywamy pozostałą rozwałkowaną częścią ciasta. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy jakieś 45 min. tak by ciasto przybrało ładny słomkowy - złoty kolor. ( czas pieczenia zależy od piekarników jakie mamy i użytej blaszki - ja użyłam aluminiowej przez co szybciej ciasta się pieką ). Upieczone ciasto wyciągam do przestygnięcia a gdy przestygnie to obficie posypuję wierzch cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować