Ciasto kruche ze śliwkami

5 (183 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Upieczone w kruchym cieście śliwki. Polecam.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • wydrylowane śliwki 12 szt.
    cukier puder do posypania ciasta
    blacha 30/25/6 cm

    Ciasto:

    mąka krupczatka 2 szklanki
    mąka pszenna Typ 450 1 szklanka
    margaryna Kasia 1 kostka
    cukier 3 łyżki
    żółtka 4 szt.
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    cukier waniliowy

    Masa do polania śliwek:

    jajko 1 szt.
    cukier 3 łyżki
    budyń waniliowy 1 szt.
    cynamon 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Ciasto kruche ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kruche ze śliwkami. 1. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do
    zamrażalnika.
  • Ciasto kruche ze śliwkami. 2. Pozostałą część ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do
    pieczenia formy.
  • Ciasto kruche ze śliwkami. 3. Na wyłożone dno formy ciastem układamy połówki śliwek środkiem śliwki do góry.
  • Ciasto kruche ze śliwkami. 4. Każdą śliwkę polewamy zmiksowanym jajkiem z cukrem, budyniem i cynamonem.
  • Ciasto kruche ze śliwkami. 5. Wierzch ciasta posypujemy kawałkami pozostałego ciasta. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół.
  • Ciasto kruche ze śliwkami. 6. Upieczone ciasto studzimy.
  • Ciasto kruche ze śliwkami. 7. Ostudzone możemy posypać cukrem pudrem, kroimy na 12 porcji.
  • Ciasto kruche ze śliwkami. 8. Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować