Ciasto kruche z morelami i pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Upieczone w kruchym cieście morele z nalewek i morelową pianką. Polecam.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • morele z nalewek osączone 1 kg
    cukier puder do posypania ciasta
    blacha 30/25/6 cm

    Ciasto:

    mąka krupczatka 2 szklanki
    mąka pszenna Typ 450 1 szklanka
    margaryna Kasia 1 kostka
    cukier 3 łyżki
    żółtka 4 szt.
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    cukier waniliowy

    Pianka:

    białka z 4 jajek
    cukier pół szklanki
    kisiel morelowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto kruche z morelami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kruche z morelami i pianką. 1. Morele osączamy na sicie.
  • Ciasto kruche z morelami i pianką. 2. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika.
  • Ciasto kruche z morelami i pianką. 3. Pozostałą część ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy.
  • Ciasto kruche z morelami i pianką. 4. Na wyłożone dno formy ciastem układamy morele.
  • Ciasto kruche z morelami i pianką. 5. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonych owoców.
  • Ciasto kruche z morelami i pianką. 6. Wierzch warstwy piany posypujemy kawałkami pozostałego ciasta.
  • Ciasto kruche z morelami i pianką. 7. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół.
  • Ciasto kruche z morelami i pianką. 8. Upieczone ciasto studzimy
  • Ciasto kruche z morelami i pianką. 9. Ostudzone możemy posypać cukrem pudrem, kroimy na 12 porcji.
  • Ciasto kruche z morelami i pianką. 10. Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować