Ciasto kruche z masą budyniowo-jogurtową, jeżynami, jabłkami, bazylią i kokosem

4.49 (151 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Zwykłe kruche ciasto z domowym budyniem z dodatkiem jogurtu greckiego. Do tego warstwa nadzienia z jabłek, wiórek kokosowych i bazylii. Wierzch ciasta obłożyłam jeżynami oraz kruszonką z kokosem. Ciasto prezentuje się niczym wykwintny sernik, któremu niewątpliwie dorównuje smakiem.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki kaszy manny
    1/3 szklanki cukru
    3 jajka
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Kruszonka:
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki wiórek kokosowych
    1/3 szklanki cukru
    150 g miękkiego masła lub margaryny

    Masa budyniowo-jogurtowa:
    1 L + 1 szklanka mleka
    1 opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego 10% (400g)
    2 jajka
    2/3 szklanki cukru
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    1 fiolka aromatu cytrynowego (2,5ml)

    Nadzienie z jabłkami:
    1 szklanka tartych jabłek bez skórki (ok. 300g - 3 średnie sztuki)
    2 łyżki posiekanej bazylii
    1/2 szklanki wiórek kokosowych
    1 - 2 łyżeczki cukru (do smaku)

    Dodatkowo:
    1 czubata szklanka jeżyn
    2 łyżki kaszy manny
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Ciasto kruche z masą budyniowo-jogurtową, jeżynami, jabłkami, bazylią i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kruche z masą budyniowo-jogurtową, jeżynami, jabłkami, bazylią i kokosem 1. Składniki przeznaczone na kruchy spód zagnieść. Ciastem wylepić formę (24 x 42) wyścieloną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i podpiec 15 min.
  • Ciasto kruche z masą budyniowo-jogurtową, jeżynami, jabłkami, bazylią i kokosem 2. Na nadzienie z jabłkami kokos uprażyć na suchej patelni.
  • Ciasto kruche z masą budyniowo-jogurtową, jeżynami, jabłkami, bazylią i kokosem 3. Dodać jabłka, cukier i bazylię - wymieszać.
  • Ciasto kruche z masą budyniowo-jogurtową, jeżynami, jabłkami, bazylią i kokosem 4. Podpieczony spód ciasta wysypać 2 łyżkami grysiku, następnie wyłożyć przygotowane nadzienie.
  • Ciasto kruche z masą budyniowo-jogurtową, jeżynami, jabłkami, bazylią i kokosem 5. Na budyń w garnku dokładnie wymieszać mleko, mąkę i cukier. Ciąlgle mieszając, zagotować (masa będzie dość gęsta). Garnek zestawić z ognia, wlać aromat i wbić jajka - energicznie wymieszać. Następnie dodać jogurt i całość wymieszać na jednolitą masę.
  • Ciasto kruche z masą budyniowo-jogurtową, jeżynami, jabłkami, bazylią i kokosem 6. Przygotowany budyń z jogurtem wyłożyć na nadzienie z jabłkami. Wierzch przekryć jeżynami.
  • Ciasto kruche z masą budyniowo-jogurtową, jeżynami, jabłkami, bazylią i kokosem 7. Składniki przeznaczone na kruszonkę zagnieść, kawałkami masy posypać wierzch ciasta.
  • Ciasto kruche z masą budyniowo-jogurtową, jeżynami, jabłkami, bazylią i kokosem 8. Formę ponownie włożyć do piekarnika i piec 40 - 45 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować