Ciasto kruche z jagodami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na super kruche ciasto z jagodami. Polecam

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    100 g masła
    1,5 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 szkl cukru
    1 szkl mrożonych jagód
    1 budyń w proszku o smaku krówkowym( lub innym)
    blaszka 24x24
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kruche z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka wstawiamy do lodówki. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy żółtka, masło, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zagniatamy kruche ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy do woreczka foliowego a drugą wylepiamy dno blaszki. Wstawiamy blaszkę wylepioną ciastem i ciasto w woreczku do lodówki na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik. Zimne białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy partiami cukier cały czas miksując. Na koniec dodajemy budyń w proszku i chwilę miksujemy do połączenia. Wyjmujemy oba ciasta z lodówki. Do blaszki z ciastem przekładamy ubitą pianę i rozsmarowujemy. Na pianę wysypujemy zamrożone jagody i na jagody kruszymy ciasto z woreczka. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczone ciasto studzimy i zimne posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować