Ciasto kruche z jabłkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.
Przełożyć do garnka.
Wstawić na gaz i gotować, aż sok odparuje.
Co jakiś czas przemieszać, żeby się nie przypaliły.
Gdy sok odparuje, wyłączyć gaz i wsypać suche galaretki.
Dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
CIASTO
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto.
Podzielić na 2 części w proporcji 2/3 i 1/3.
Większą część ciasta rozłożyć równomiernie na blaszce o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Mniejszą część ciasta owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki.
BEZA
Białka ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania wsypywać porcjami cukier.
Ubijać do czasu, aż cukier się rozpuści.
Na ciasto wyłożyć jabłka z galaretką.
Na to dać pianę z białek.
Z zamrażarki wyjąć ciasto i zetrzeć je na białka.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 180 st C.
Po upieczeniu wystudzić.
Komentarze