Ciasto kruche z jabłkami i bezą

4.5 (144 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

robi je się szybko i jest bardzo smaczne

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO

    3 szklanki mąki pszennej
    5 żółtek
    250 gram masła
    5 łyżek cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju

    BEZA

    5 białek
    1 szklanka cukru


    1,5 kilograma jabłek
    2 galaretki (dowolny smak)
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kruche z jabłkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.
    Przełożyć do garnka.
    Wstawić na gaz i gotować, aż sok odparuje.
    Co jakiś czas przemieszać, żeby się nie przypaliły.
    Gdy sok odparuje, wyłączyć gaz i wsypać suche galaretki.
    Dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

    CIASTO

    Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto.
    Podzielić na 2 części w proporcji 2/3 i 1/3.
    Większą część ciasta rozłożyć równomiernie na blaszce o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Mniejszą część ciasta owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki.

    BEZA

    Białka ubić na sztywną pianę.
    Pod koniec ubijania wsypywać porcjami cukier.
    Ubijać do czasu, aż cukier się rozpuści.

    Na ciasto wyłożyć jabłka z galaretką.
    Na to dać pianę z białek.
    Z zamrażarki wyjąć ciasto i zetrzeć je na białka.

    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 180 st C.
    Po upieczeniu wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować